Αγνοούμενοι
Οι διαχρονικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, όπως αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδεικνύουν την ανάγκη για αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής εισβολής του 1974.
Η τουρκική εισβολή του 1974 άφησε πίσω της ένα τραγικό και ανθρωπιστικό ζήτημα: αυτό των αγνοουμένων. Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) ιδρύθηκε το 1981 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την επιστροφή των λειψάνων τους στις οικογένειές τους.
Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ) αποτελεί ένα δικοινοτικό και διεθνώς αναγνωρισμένο σώμα που εργάζεται αδιάκοπα για την ανακάλυψη, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων, προάγοντας τον ανθρωπιστικό στόχο της ειρήνης και της συμφιλίωσης στο νησί.
Η τουρκική εισβολή του 1974 προκάλεσε το τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων στην Κύπρο, με εκατοντάδες Ελληνοκύπριους να εξαφανίζονται, αφήνοντας ανοιχτές πληγές στις οικογένειες που αναζητούν δικαιοσύνη και την αλήθεια για τους αγαπημένους τους.
Η συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997 μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του ηγέτη Ντενκτάς για τους αγνοουμένους προέβλεπε ανταλλαγή πληροφοριών και επιστροφή λειψάνων, αλλά η εφαρμογή της παρεμποδίστηκε από νέες προϋποθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύεται να αποκαλύψει την τύχη όλων των αγνοουμένων προσώπων, με βάση τεκμηριωμένες αποδείξεις, αναζητώντας την πλήρη αλήθεια και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά τις προκλήσεις που θέτει η τουρκική πλευρά.
29η Οκτωβρίου
Από το 2010, η 29η Οκτωβρίου καθορίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως ημέρα αγνοουμένων. Η 29 Οκτωβρίου επιλέχθηκε ως ημέρα αγνοουμένων, καθώς μετά και την 28η Οκτωβρίου 1974, σταμάτησαν να επιστρέφουν αγνοούμενοι Κύπριοι από τα Κατεχόμενα. Η τύχη των υπολοίπων παρέμεινε στην σκιά, παρά τις καθημερινές και αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.