Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 προκάλεσε, μεταξύ άλλων, το τραγικό και επίμονο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων. Περίπου 1.474 άτομα, τόσο στρατιωτικοί όσο και άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είτε συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις είτε εξαφανίστηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Σε ανταπόκριση των έντονων πιέσεων της κυπριακής κυβέρνησης και των οικογενειών των αγνοουμένων, καθώς και ύστερα από ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύθηκε το 1981 η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Η ΔΕΑ λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αποτελείται από τρία μέλη: ένα εκπρόσωπο από κάθε πλευρά και ένα τρίτο ανεξάρτητο μέλος που διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Σκοπός της ΔΕΑ είναι η διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στην Κύπρο, με έμφαση στην ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος. Από τις 24 Αυγούστου 2006, η ΔΕΑ ξεκίνησε το σημαντικό έργο της εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων στους οικείους τους, προσφέροντας ανακούφιση στις οικογένειες των αγνοουμένων.
Σημαντική είναι η συμβολή της επιτροπής στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ενώ το έργο της συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Η ΔΕΑ δεν περιορίζεται μόνο στην ανακάλυψη και ταυτοποίηση των λειψάνων, αλλά διαδραματίζει επίσης έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στην Κύπρο. Με περισσότερα από 60 μέλη, αποτελούμενα από αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους και γενετιστές, η επιτροπή εργάζεται σε όλο το νησί, πραγματοποιώντας ανασκαφές και αναλύσεις, με στόχο την παροχή τεκμηριωμένων απαντήσεων στους συγγενείς των αγνοουμένων.
Παρά την αργή πρόοδο και τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων, η ΔΕΑ παραμένει αποφασισμένη να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η εργασία της αποτελεί ένα ζωτικό βήμα προς τη θεραπεία των πληγών που άφησε η σύγκρουση και την προώθηση μιας βιώσιμης ειρήνης στο νησί.
Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με τις δράσεις της ΔΕΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο.
δείτε τα στατιστικά της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ)