Στόχος της κυβέρνησης είναι να διακριβώσει την τύχη κάθε αγνοούμενου προσώπου στη βάση συγκεκριμένων και τεκμαρτών αποδείξεων. Γι αυτό το λόγο, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποδεχθεί «την υπόθεση του θανάτου» ως λύση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο προς τις ανθρωπιστικές αρχές και την πρακτική, καθώς δεν απαντά στο νόμιμο δικαίωμα των οικογενειών, να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους με πειστικό και καθοριστικό τρόπο και να τους δοθούν τα λείψανά τους για την πρέπουσα ταφή, αν αποδειχτούν νεκροί.

Η προσέγγιση αυτή δεν περιορίζεται στους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, αλλά και στους Τουρκοκυπρίους. Το 2001, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με εκταφές αγνοουμένων Τουρκοκυπρίων που είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια της εισβολής του 1974 και ταφή σε περιοχές που βρίσκονται στην ελεγχόμενη από το κράτος περιοχή. Επιπρόσθετα, ο κ. Κασουλίδης έκανε έκκληση στους συγγενείς των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων να δώσουν δείγματα αίματος και προθανάτια πληροφόρηση, ώστε να βοηθηθούν οι επιστήμονες στην ταυτοποίηση των λειψάνων με τη μέθοδο του DNA. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει τότε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να δώσουν αίμα, «ούτε ένα κόκκο σκόνης», για το σκοπό αυτό (Εφημερίδα «Γιενί Ντεμοκράτ», 26.6.2001).

Ανεξάρτητα από την αρνητική στάση της Τουρκικής πλευράς, η Κυπριακή κυβέρνηση έχει δείξει την υποστήριξή της στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, με τη θετική στάση της και συνεχή υποστήριξη σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, λαμβάνοντας πολλά μονομερή μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζοντας πρακτικά το έργο της ΔΕΑ. 

Η κυβέρνηση κάνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν, ειδικά στην κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας η οποία, ως η χώρα που ευθύνεται για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Κύπρος Vs Τουρκίας, κατέχει όλες τις αποδείξεις και πληροφορίες αναφορικά με την τύχη τους. Η Τουρκία έχει τη νομική και ηθική ευθύνη να συνεργαστεί στην προσπάθειες αποκατάστασης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των αγνοουμένων και των οικογενειών τους στην Κύπρο.

Η Κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει επίσης ότι είναι καιρός για την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναλάβει ενεργότερο ρόλο και να θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα, να απαιτήσει την παροχή πληροφοριών και να καθορίσει τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ. Άρα η Επιτροπή Υπουργών θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία σ’αυτό το στάδιο, να παράσχει τα ακόλουθα: 
1. Καταλόγους με τον πλήρη αριθμό των Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου που είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία και όχι μόνο των περιπτώσεων εκείνων που αναφέρονται στους καταλόγους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι είχαν τότε απελευθερωθεί από τις τουρκικές φυλακές και μεταφερθεί πίσω στην Κύπρο στην παρουσία εκπροσώπων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
2. Συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι ήταν καταγραμμένοι σε έγγραφα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και για τους οποίους δεν έχουν μέχρι στιγμής δοθεί πειστικές απαντήσεις.
3. Συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τους αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί και μεταφερθεί στην Τουρκία, πριν από την πλήρη ενεργοποίηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
4. Στρατιωτικές εκθέσεις και αρχεία που είχε ετοιμάσει ο τουρκικός στρατός το 1974 σχετικά με τον αριθμό των αιχμαλώτων πολέμου που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και κρατήθηκαν σε τουρκικές φυλακές.
5. Να προμηθεύσει διεθνείς οργανισμούς με εκθέσεις που ετοίμασε ο τουρκικός στρατός, σχετικά με πληροφορίες για «καθαρισμό» των πεδίων μάχης, περιλαμβανομένων τεκμηρίων που αφορούν τον αριθμό νεκρών Ελληνοκυπρίων και τον αριθμό Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου.
6. Εκθέσεις του τουρκικού στρατού, αναφορικά με πληροφορίες για τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αξιωματικών που είχαν σκοτωθεί ή συλληφθεί το 1974.
7. Πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό των αιχμαλώτων πολέμου που είχαν κρατηθεί σε φυλακές της Τουρκίας και μεταφέρθηκαν σε τουρκικά νοσοκομεία για ιατρικούς λόγους.
8. Φωτογραφίες του κάθε Ελληνοκύπριου που μεταφέρθηκε και κρατήθηκε στην Τουρκία το 1974. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι πολέμου, που είχαν κρατηθεί σε φυλακές της Τουρκίας και μετά απελευθερώθησαν και μεταφέρθηκαν πίσω στην Κύπρο, ο τουρκικός στρατός είχε τραβήξει δύο φωτογραφίες του κάθε αιχμαλώτου.
Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί για μια ακόμα φορά στα πιο πάνω, η Κυπριακή Κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι καιρός να συσταθεί άμεσα μια μέθοδος και μια διαδικασία, που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία, κάτω από τη στενή επίβλεψη και παρακολούθηση της Επιτροπής, ώστε να διεξαχθεί μια άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.


«Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο, κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω»

Γ. Ρίτσος

#ΔενΞεχνώ