Η Επιχείρηση Αττίλας, η τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο το 1974, σηματοδότησε μία από τις πιο τραγικές περιόδους στην ιστορία του νησιού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κυπριακό λαό. Η επιχείρηση αυτή, που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τον βίαιο διαμελισμό της Κύπρου, τη δημιουργία στρατιωτικού προγεφυρώματος και την έναρξη μιας μακροχρόνιας κατοχής που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Η τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Μακαρίου και την επακόλουθη ανατροπή της κυβέρνησής του από τη χούντα των Αθηνών. Στην πρώτη αυτή φάση, οι τουρκικές δυνάμεις, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στρατιωτικό προγεφύρωμα στη βόρεια ακτή της Κύπρου, κοντά στην Κερύνεια. Παρά την υπογραφή εκεχειριών και την προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, η Τουρκία συνέχισε να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στο νησί, παραβιάζοντας τις συμφωνίες και επεκτείνοντας τον έλεγχό της.

Στη δεύτερη φάση της επιχείρησης, γνωστή ως Αττίλας ΙΙ, που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 1974, η Τουρκία προχώρησε σε μια νέα, σφοδρή επίθεση, επεκτείνοντας την κατοχή της και καταλαμβάνοντας περίπου το 36,7% του κυπριακού εδάφους. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη σκληρότητα, με τον κυπριακό λαό να υφίσταται τις τραγικές συνέπειες της εισβολής: χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, εκατοντάδες αγνοούμενοι, και πάνω από 170.000 άνθρωποι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους, καταλήγοντας πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα.

Οι επιπτώσεις της Επιχείρησης Αττίλας ήταν καταστροφικές για την Κύπρο. Ο διαμελισμός του νησιού και η δημιουργία της πράσινης γραμμής που χωρίζει το βόρειο κατεχόμενο τμήμα από το ελεύθερο νότιο, παραμένει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα της διεθνούς κοινότητας. Η τουρκική στρατιωτική κατοχή έχει οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η προσπάθεια αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης της περιοχής μέσω της εγκατάστασης εποίκων από την Τουρκία αποτελεί μία από τις πλέον καταδικαστέες πτυχές της συνεχιζόμενης κατοχής.

Η Επιχείρηση Αττίλας και οι συνέπειές της συνεχίζουν να επηρεάζουν βαθιά την κυπριακή κοινωνία, καθιστώντας τον διαμελισμό της Κύπρου μια ανοιχτή πληγή που παραμένει ανεπούλωτη. Οι πληγές της εισβολής και της κατοχής υπενθυμίζουν τη σημασία της ειρήνης και της δικαιοσύνης για τη μελλοντική επανένωση του νησιού και την αποκατάσταση της τάξης που τόσο βίαια διαταράχθηκε.


«Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο, κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω»

Γ. Ρίτσος

#ΔενΞεχνώ