Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, πολλές αποθήκες και κτίρια ξένων αρχαιολογικών αποστολών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου υπέστησαν συλήσεις και λεηλασίες. Συγκεκριμένα, η αποθήκη και το κτίριο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου της Lyon στη Σαλαμίνα και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στην Έγκωμη (C.N.R.S) λεηλατήθηκαν. Επίσης, οι αποθήκες της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου του Harvard στη Μόρφου βρέθηκαν υπό τον έλεγχο των παράνομων αρχών του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, με κάποια από τα ευρήματά τους να δωρίζονται στο Πανεπιστήμιο της Virginia των Η.Π.Α. Τρία από αυτά τα ευρήματα επιστράφηκαν στην Κύπρο.

Περαιτέρω, οι αποθήκες της Γάλλο-Καναδικής Αρχαιολογικής Αποστολής στους Σόλους και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στην Αγία Ειρήνη υπέστησαν επίσης λεηλασίες. Επιπλέον, οι αποθήκες της Βρετανικής Αρχαιολογικής Αποστολής στον Άγιο Επίκτητο και στο κάστρο της Κερύνειας, καθώς και ευρήματα του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Καζάφανι, βρέθηκαν υπό τον έλεγχο των κατοχικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα σημαντικά πολιτιστικά και αρχαιολογικά αντικείμενα να χαθούν ή να πωληθούν παράνομα στο εξωτερικό.

Αυτές οι πράξεις αποτελούν σημαντικό πλήγμα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και καταδεικνύουν την ανάγκη για διεθνή προσπάθεια στην προστασία και την ανάκτηση αυτών των πολύτιμων αρχαιολογικών θησαυρών.


«Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο, κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω»

Γ. Ρίτσος

#ΔενΞεχνώ