Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει επανειλημμένα την πολιτική εποικισμού της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, θεωρώντας την ως μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία, από το 1974, εφαρμόζει μια συστηματική στρατηγική μεταφοράς πληθυσμού από την Ανατολία στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής δομής του νησιού και τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον εποικισμό, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Σε εκθέσεις και ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί, γίνεται λόγος για τη σαφή παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά πληθυσμού από την κατοχική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό του εποικισμού και διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού υπό διεθνή εποπτεία, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική της, αγνοώντας τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει κυρώσεις ή να λάβει αποτελεσματικά μέτρα κατά της Τουρκίας, επιτρέπει στην Άγκυρα να συνεχίζει τον εποικισμό, διαβρώνοντας περαιτέρω την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο.

Η ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή δράση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Μόνο μέσα από την αποφασιστική στάση της διεθνούς κοινότητας μπορεί να επιτευχθεί η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και η διασφάλιση της ειρήνης στην Κύπρο.


«Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο, κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω»

Γ. Ρίτσος

#ΔενΞεχνώ