Η τελευταία προσπάθεια του ΟΗΕ οδήγησε στην παρουσίαση ενός σχεδίου από τον Γενικό Γραμματέα για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος. Στις 24 Απριλίου 2004, ο λαός της Κύπρου κλήθηκε να εγκρίνει ή να απορρίψει, μέσω ξεχωριστών, ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων από τις δύο κοινότητες, την πρόταση του Γενικού Γραμματέα (Σχέδιο Ανάν V). Η σαφής πλειοψηφία του 75,8% των Ελληνοκυπρίων απέρριψε το προτεινόμενο Σχέδιο Ανάν επειδή ένιωσαν ότι το τελικό κείμενο, το οποίο ενσωμάτωσε αυθαίρετα πολλές τελευταίας στιγμής απαιτήσεις της Τουρκίας, δεν ήταν ισορροπημένο και δεν ικανοποιούσε τις κύριες ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης. Με την ψήφο τους, οι Ελληνοκύπριοι προφανώς δεν απέρριψαν τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο παραμένει ο πρωταρχικός τους στόχος. Απέρριψαν απλώς το συγκεκριμένο σχέδιο που τους παρουσιάστηκε. Επιπλέον, δεν γύρισαν την πλάτη στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους, οι οποίοι ενέκριναν το σχέδιο με 64,9%, με χιλιάδες παράνομους Τούρκους εποίκους να ψηφίζουν μαζί τους στο δημοψήφισμα. Αντίθετα, εργάζονται προς μια λύση που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων. Το "όχι" είναι μια νόμιμη έκφραση των πραγματικών ανησυχιών για ένα σοβαρά ελαττωματικό σχέδιο που, μεταξύ άλλων αδυναμιών, δεν προέβλεπε:
- Την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και εποίκων από την Κύπρο και την κατάργηση του δικαιώματος των ξένων δυνάμεων να επεμβαίνουν μονομερώς στην Κύπρο.
- Επαρκείς εγγυήσεις για να διασφαλιστεί ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη θα υλοποιηθούν.
- Ένα σύστημα αποκατάστασης περιουσιών που θα αναγνώριζε κατάλληλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 1974, και ένα σύστημα αποζημίωσης περιουσιών που δεν θα απαιτούσε από τους Ελληνοκυπρίους να χρηματοδοτούν τη δική τους αποκατάσταση.
- Το δικαίωμα όλων των Κυπρίων να αποκτούν περιουσία και να ζουν όπου επιθυμούν χωρίς περιοριστικά όρια.
- Μια λειτουργική κυβέρνηση χωρίς αδιέξοδα ή περιορισμούς ψήφου που βασίζονται στην εθνικότητα.