Ενότητες Ιστοσελίδας
Απώτερος σκοπός μας ήταν να συνδράμουμε στην αναθέρμανση της συλλογικής μνήμης για την πολύπαθη ιστορική διαδρομή της Κύπρου.
Απώτερος σκοπός μας ήταν να συνδράμουμε στην αναθέρμανση της συλλογικής μνήμης για την πολύπαθη ιστορική διαδρομή της Κύπρου. Η ενασχόλησή μας με το «τυραγνισμένο» νησί, μας έφερε αντιμέτωπους με την οδυνηρή μέχρι και σήμερα πραγματικότητα της διχοτόμησής του. Ένας ευλογημένος τόπος συνδεδεμένος με τη μακραίωνη παράδοση του ελληνισμού και με τη συνύπαρξή του με άλλους λαούς και πολιτισμούς ζει κάτω από την ανορθολογική σκιά ενός άτοπου διαμοιρασμού. Μια γη που ανασαίνει με τον πόνο και τον απόμακρο ήχο φωνών που νιώθουν αδικαίωτες. Μια πολιτεία κομμένη στα δυο, «συρματοδεμένη και τοιχογυρισμένη», αποτελεί για μας αφετηρία περισυλλογισμού και μας ωθεί να διεκδικήσουμε την ένωσή της. Η δημιουργική ομάδα των μαθητών του σχολείου μας, θέλησε να προσεγγίσει το Κυπριακό πρόβλημα και να αφουγκραστεί τις ανησυχίες του αδελφικού Κυπριακού λαού με το δικό της ξεχωριστό τρόπο.
- Καταθέτει την άποψή της με ευαισθησία αλλά και με προβληματισμό για τη σκλαβωμένη Κυπριακή γη.
- Προσδοκά να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον όλων των σχολείων και να βρει συνοδοιπόρους στη δίκαιη διεκδίκηση της επανένωσης του νησιού.
- Επιθυμεί να τροφοδοτεί την ιστοσελίδα της με υλικό και να ανανεώνει το περιεχόμενό της μέχρι το μήνυμά της να διαδοθεί και να θεριέψει.
Εξετάζει τις πολλαπλές πτυχές της Κυπριακής Τραγωδίας του 1974 και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της, εστιάζοντας στην ανθρωπιστική κρίση των αγνοουμένων, την τραγωδία των προσφύγων, την παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, τη δημογραφική αλλοίωση μέσω του εποικισμού και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο.
-
Η Κυπριακή Τραγωδία: 1974
Οι Επιπτώσεις της Εισβολής του 1974.
-
Αγνοούμενοι
-
Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι
Οι Εκτοπισμένοι και η Πολιτική Εθνοκάθαρσης στην Κύπρο.
-
Οι εγκλωβισμένοι
Οι Εγκλωβισμένοι και οι Παραβιάσεις των Δικαιωμάτων τους στην Κύπρο
-
Οι έποικοι
Η Δημογραφική Αλλοίωση μέσω του Εποικισμού στην Κύπρο
-
Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κατεχόμενη Κύπρο
-
Το Κυπριακό Πρόβλημα
Η Τουρκική Εισβολή και η Κατάσταση στην Κύπρο
Θεωρούν πως η λήθη αποτελεί μέσο διαφυγής από την ιστορική αλήθεια και από τους δεσμούς που τους ενώνουν με την έννοια του δικαίου.
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο διεκδικούν μέσα από τις ατραπούς της μνήμης τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους και ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για όλους τους κατοίκους.
Κρίνουν ως επιτακτική αναγκαιότητα την επανένωση του νησιού ώστε να απεγκλωβιστεί από το βίαιο και άδικο διαμελισμό του.
Πιστεύουν πως είναι πλέον καιρός να ανακτήσει την ακεραιότητα και την ολότητα που έχει στερηθεί ένας τόπος που μέσα από την ιστορική του διαδρομή απέδειξε πως μπορεί να αναπνέει αληθινά και να δημιουργεί ελεύθερος από καταναγκαστικούς περιορισμούς διαχωρισμού.
Η επανένωση της Κύπρου είναι επιτακτική για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στο νησί. Μέσα από τη μνήμη και την ιστορική αλήθεια, οι Κύπριοι διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, επιδιώκοντας ένα μέλλον χωρίς διαχωρισμούς και καταναγκαστικούς περιορισμούς.
Προσφέρει μια πολυδιάστατη προσέγγιση στην κατανόηση της Κύπρου, συνδυάζοντας οπτικοακουστικό υλικό, εικόνες, ιστοσελίδες και παρουσιάσεις που αναδεικνύουν την ιστορία, την κουλτούρα και τις τρέχουσες προκλήσεις του νησιού.
-
Video
Εδώ θα βρείτε μια σειρά από βίντεο που αναδεικνύουν σημαντικά γεγονότα από την Κύπρο.
-
Εικόνες
Μια συλλογή από εικόνες που αποτυπώνουν την ομορφιά, την ιστορία και τις προκλήσεις της Κύπρου.
-
Ιστοσελίδες
Παρουσίαση ιστοσελίδων που προσφέρουν πλούσια πληροφορία και αναλύσεις σχετικά με την Κύπρο.
-
Παρουσιάσεις
Επιμελημένες παρουσιάσεις που εξετάζουν διάφορες πτυχές της κυπριακής ιστορίας και κουλτούρας.
-
Κατεχόμενη Κύπρος
Μια ειδική υποενότητα αφιερωμένη στην προβολή και κατανόηση της κατάστασης στην κατεχόμενη Κύπρο, παρέχοντας αναλυτικές πληροφορίες για τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.